Alles wat u moet weten over het EPC Attest

EPC attest - Kwalis nieuwbouw

Bent u op zoek naar vastgoed om in te wonen of in te investeren? Houd bij de keuze van uw aankoop dan zeker rekening met het EPC-attest. Dit rapport is ontwikkeld door de Europese Unie en beoordeelt het energieverbruik van een gebouw. Waarom de score van het EPC-attest belangrijk is en hoe het de waarde van uw woning of appartement kan verhogen, ontdekt u in deze blog.

Wat is een EPC attest?

Het EPC attest of energieprestatiecertificaat geeft aan de hand van een EPC waarde aan hoe energie-efficiënt uw woning is. Hoe lager de EPC waarde, hoe beter de energieprestatie van het gebouw. Voor EPC’s die zijn opgemaakt na 1 januari 2019, krijgt het gebouw een score van A (energiezuinig) tot G (energieslurpend). Daarnaast geeft het EPC ook enkele tips en aanbevelingen over hoe u uw woning energiezuiniger kan maken.

EPC attest energielabel

Wat bepaalt de EPC waarde

Het EPC attest wordt opgemaakt door een energiedeskundige (type A), die bij zijn energie-audit rekening houdt met verschillende elementen van de woning. De belangrijkste zijn:

  • Bouwjaar: oudere gebouwen zijn meestal minder goed geïsoleerd, waardoor ze minder goed scoren dan nieuwbouwwoningen.
  • Type woning: bij open bebouwingen gaat er sneller energie verloren dan bij bijvoorbeeld appartementen of rijhuizen. Dat heeft een invloed op de EPC score.
  • Verwarmingssysteem: de manier waarop u uw woning verwarmt, speelt een grote rol bij de bepaling van de EPC score. Zo zal een woning met een warmtepomp beter scoren dan een woning verwarmd met gas.
  • Isolatie: hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe lager de EPC waarde.

Het nut van een goede EPC waarde

Een goede EPC waarde is natuurlijk belangrijk om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen. Maar daarnaast heeft het voor u als eigenaar ook financiële voordelen.

Wilt u investeren in vastgoed om te verhuren? Opteer dan zeker voor een woning met een score van A of B, want enkel van die woningen mag de huurprijs nog geïndexeerd worden. Voor woningen met een EPC score C en D is de indexatie beperkt tot 50% en voor gebouwen met een label E of F mag het helemaal niet meer.

Ook bestaat er een link tussen de EPC score en de verkoopprijs van uw vastgoed. Woningen die slecht scoren, hebben vaak nood aan een grondige (dure) renovatie, waardoor de aankoopprijs steeds meer onder druk komt te staan. Energiezuinige woningen zullen langs de andere kant aan een hogere prijs verkocht kunnen worden.

Vaak gestelde vragen over het EPC attest

Is een EPC attest verplicht?

Wilt u uw woning of appartement verhuren of verkopen, dan is een EPC attest verplicht sinds 2009. Vanaf 2022 moet u bij de verkoop beschikken over een EPC attest dat is opgemaakt in 2019 of later. Elke woning die verkocht wordt, moet vandaag dus beschikken over een EPC score. Het attest is tien jaar geldig.

Hoeveel kost een EPC attest?

De prijs van een EPC attest verschilt per type woning. Voor een studio of appartement mag u rekenen op een prijs tussen de €90 en €150. Voor een rijhuis bedraagt dit rond de €160. Heeft u een (half)open bebouwing? Voorzie dan een bedrag tussen de €140 en €200.

Heeft een studentenkamer een EPC nodig?

Voor studentenkamers die een gedeelde keuken of badkamer hebben, is er slechts één EPC attest nodig voor het volledige gebouw. Heeft de studentenkamer een eigen keuken, douche, toilet én een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg? Dan wordt de kamer gezien als een autonome wooneenheid, en is een EPC attest wel vereist.

Kwalis heeft aandacht voor het EPC attest

Op zoek naar kwalitatief vastgoed om zelf in te wonen? Of wil je een slimme investering die opbrengt? Kwalis ontwikkelt duurzame vastgoedprojecten met EPC score A of B. Contacteer ons voor meer informatie.

Picture of Jens Sneyers

Jens Sneyers

CEO Kwalis

Deze artikels interesseren je misschien ook:

wij zijn steeds op zoek naar
nieuwe panden

voor vrijblijvende info of schatting
contacteer Ben

op het nummer +32 (0)477 35 97 96 of via ben@kwalis.be