Waarom studentenkoten in Leuven een goede investering zijn én blijven

studentenkoten leuven

Leuven barst uit zijn voegen. Onlangs verscheen in de pers dat de stad in 2026 een tekort van zo’n 4000 studentenkoten mag verwachten. Leuven is daarin geen uitzondering: ook Gent en Brussel kampen met een tekort van maar liefst 10 000 koten.

Het ziet er niet naar uit dat dit in de toekomst snel zal veranderen. Een opportuniteit voor een investering in een studentenkot? Wij vinden alvast van wel.

Opvallend tekort aan studentenkoten

Gent en Brussel kampen al jarenlang met een nijpend tekort aan studentenkoten. Tot voor kort kon Leuven de dans ontspringen, maar de KU Leuven verwacht dat het tij zal keren. De redenen? Het aantal 18-jarigen stijgt, studenten studeren steeds langer én meer jongeren willen de vrijheid van het studentenleven proeven. Daarnaast vinden ook internationale studenten vaker hun weg naar het bruisende Leuven.

Voordelen van het investeren in studentenkoten

Het is geen verrassing dat veel mensen al jarenlang investeren in studentenhuisvesting. Omdat er een constante instroom van studenten is, zijn de eigenaars namelijk zeker van stabiele huurinkomsten en een (bijna) onbestaande leegstand. De huurprijzen van studentenkoten liggen over het algemeen ook hoger dan andere huurwoningen.

Dat is het gevolg van de vaak gunstige ligging, kapitaalkrachtige huurders, en de grote vraag naar koten. Ook het aantrekkelijke rendement is voor veel mensen een bepalende factor om te investeren in een studentenkot.

De toekomst van studentenkoten

Een blik in de toekomst toont ons dat het tekort aan koten alleen maar zal toenemen. Volgens de KU Leuven zullen er in 2026 zo’n 4000 koten te kort zijn.

De stad Leuven is dan ook volop op zoek naar oplossingen, zoals samenwerkingen met privé ontwikkelaars en de opbouw van koten buiten het stadscentrum. Dat is echter een meerjarenplan, waardoor de huurprijzen van studentenkamers de komende jaren alleen nog maar zullen stijgen.

Kwalis bouwt én beheert uw studentenkot

Het is duidelijk dat een studentenkot een verstandige investering is die een blijvend rendement oplevert. Heeft u interesse in de aankoop van een studentenkot, maar geen zin in het onderhoud en de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken?

Bij Kwalis zit u ongetwijfeld goed voor hoogwaardige koten op toplocaties. Na aankoop van het vastgoed, ontvangt u een huurgarantie van twee jaar waarbij wij het beheer van uw studentenwoning voor onze rekening nemen. Wilt u na twee jaar dit systeem verder gebruiken? Dan doet u dit makkelijk aan een vaste prijs per maand.

Interesse in een kwalitatief studentenkot in hartje Leuven?

Ja, ik wil slim investeren

Picture of Jens Sneyers

Jens Sneyers

CEO Kwalis

Deze artikels interesseren je misschien ook:

wij zijn steeds op zoek naar
nieuwe panden

voor vrijblijvende info of schatting
contacteer Ben

op het nummer +32 (0)477 35 97 96 of via ben@kwalis.be