Een voorschot betalen bij bouwprojecten? Zo pakt Kwalis het aan!

header kwalis blog 1

Het is de grootste nachtmerrie van elke investeerder: u sluit een overeenkomst af met een projectontwikkelaar, betaalt een serieuze smak geld als voorschot en … door omstandigheden gaat de bouw niet door en ziet u uw zuurverdiende centen in rook opgaan.

Mag een aannemer of projectontwikkelaar u eigenlijk zomaar om een voorschot vragen? En hoe pakken wij dit aan bij Kwalis? We leggen het u graag uit.

Is een voorschot op bouwprojecten toegelaten?

Een voorschot vragen is niet bij wet verboden. Uw aannemer of projectontwikkelaar mag bij het ondertekenen van de overeenkomst een voorschot vragen, alsook het bedrag ervan vrij bepalen. Enkel wanneer de bouw onder de Wet Breyne valt, beperkt die wet dit bedrag tot hoogstens 5% van de bouwsom.

De wet is van toepassing op elk gebouw dat bestemd is voor huisvesting en waarbij de projectontwikkelaar of aannemer verantwoordelijk is voor álle werkzaamheden. Van zodra u gebruik maakt van verschillende aannemingsbedrijven, geldt deze wet niet meer en beslist de aannemer vrij of hij al dan niet een voorschot vraagt.

Welk voorschot is aanvaardbaar?

In veel gevallen staat er dus geen wettelijke limiet op de voorschotsom. Toch is het afgeraden om excessieve voorschotten (bijvoorbeeld van meer dan 50% van de totale bouwsom) te betalen. U heeft bovendien ook het recht om het voorschot te weigeren, maar dan loopt u het risico dat de aannemer afhaakt.

Het ideale scenario? Onderhandel op voorhand over de betalingsmodaliteiten en lees voor ondertekening van de overeenkomst de algemene voorwaarden grondig door. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.

Aanpak van Kwalis

Bij Kwalis mag u op uw beide oren slapen. Na het tekenen van de overeenkomst, betaalt u maximaal een voorschot van €2500. De oplevering gebeurt conform het lastenboek en komt met de opmaak van een pv waarin de koper eventuele, kleine opmerkingen opneemt. Pas nadien – bij het verlijden van de akte bij de notaris – betaalt u de volledige koopsom.

Wij engageren ons om binnen de 15 werkdagen de zaken in orde te brengen die in de PV zijn opgenomen. Zo bent u zeker van een investering die loont.

Interesse in een investeringseigendom?

Kwalis zorgt voor inspirerende projecten op toplocaties.

Contacteer ons voor meer informatie

Picture of Jens Sneyers

Jens Sneyers

CEO Kwalis

Deze artikels interesseren je misschien ook:

wij zijn steeds op zoek naar
nieuwe panden

voor vrijblijvende info of schatting
contacteer Ben

op het nummer +32 (0)477 35 97 96 of via ben@kwalis.be