Investeren in een opbrengsteigendom dat rendeert: hoe begin ik eraan?

BE_2LivKit

Wie zijn spaargeld wil laten renderen, blijft bij de bank vandaag op zijn honger zitten. De spaarrentes zijn en blijven historisch laag, waardoor veel mensen op zoek zijn naar een slimme investering.

Investeren in vastgoed komt daarbij al snel in het vizier. Zo kan de aankoop van een opbrengsteigendom op termijn zorgen voor een stabiel rendement. Wij helpen u op weg met enkele tips.

Wat is een opbrengsteigendom?

Een opbrengsteigendom is vastgoed dat u aankoopt met als doel om het te verhuren. Met andere woorden: het is een pand waarvan u de eigenaar bent – naast uw eigen woning – en waaruit u maandelijks een huurinkomen haalt. Die inkomsten kan u gebruiken voor de betaling van de hypothecaire lening, onderhoudskosten of als extraatje.

Het grote voordelen van investeren in een opbrengsteigendom? De rente ligt relatief laag, wat zorgt voor een hefboom op uw rendement. Daarnaast ontvangt u consistent een huursom van uw huurders, die op termijn zelfs kan stijgen.

De ene opbrengsteigendom is de andere niet

Opbrengsteigendommen komen in verschillende vormen. Denk maar aan flats, appartementen, studio’s of parkeergarages.

Wat met het financiële plaatje?

De aankoop van een opbrengsteigendom

Investeren in een opbrengsteigendom kan een hoog rendement opleveren, maar vraagt van de investeerder wel het nodige kapitaal. Zo eisen de meeste banken bij de aankoop van een tweede woning om 20% van het aankoopbedrag meteen op tafel te leggen. Daarnaast liggen ook de registratierechten beduidend hoger: sinds begin 2022 bedraagt het tarief 12%. Heeft u maar één woning in bezit, dan zijn de registratierechten slechts 3%.

Belastingen

Natuurlijk betaalt u ook onroerende voorheffing op uw opbrengsteigendom. Jaarlijks moet u het kadastraal inkomen doorgeven aan de fiscus, die het bedrag vervolgens indexeert en verhoogt met 40%. Verhuurt u het pand aan iemand die er zijn beroep in uitoefent? Dat moet u de netto huuropbrengsten aangeven. Het eindtotaal wordt bovenop uw andere inkomsten geteld, waarop u dan uiteindelijk belastingen betaalt. In sommige gemeentes moet u ook rekening houden met gemeentelijke belastingen op een tweede woning.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Bij de aankoop van een opbrengsteigendom rekent u op een belastingvermindering voor langetermijnsparen van 30%, met een maximum van €2350 per jaar. Let op: dit voordeel geldt nog tot 31 december 2023. Verkoopt u de investering na vijf jaar of meer, is ook de meerwaarde onbelast.

Tips voor een optimaal rendement

Houd rekening met de locatie en staat van de opbrengsteigendom

Om zo veel mogelijk rendement uit uw opbrengsteigendom te halen, kiest u het best voor toplocaties die kapitaalkrachtige huurders aantrekken. Zo vermijdt u te lange leegstand. Denk maar studentenwoningen in een stad of vakantiehuizen aan de kust of de Ardennen. Kies daarnaast ook voor een pand dat zich in een relatief goede staat bevindt. Hoe beter de staat, hoe minder kosten u zal hebben voor renovaties, herstellingen en onderhoud.

Laat uw huurinkomsten de lening volledig dekken

Laat uw huurders uw woonkrediet afbetalen. Zo vermijdt u eventuele verrassingen in de toekomst en bent u zeker van een betrouwbare financiering van uw lening. Alle extra’s, zijn mooi meegenomen.  

Ga niet over één nacht ijs

De aankoop van een opbrengsteigendom gaat gepaard met een stevig kostenplaatje. Ga dus zeker niet over één nacht ijs. Bekijk en vergelijk verschillende leningen, aflossingsbedragen en termijnen zodat alles mooi binnen uw financieel plaatje past.

Investeren in een opbrengsteigendom in Leuven?

Bent u op zoek naar een slimme investering die opbrengt? Leuven is dé locatie bij uitstek voor een opbrengsteigendom met een gewaarborgd rendement. Vandaag zijn er in Leuven alleen al zo’n 4000 studentenkamers te kort, waardoor u zeker mag zijn van een vlotte verhuur.

De bruisende universiteitsstad barst niet alleen van studenten op zoek naar studentenwoningen, maar is ook de thuishaven van internationale instellingen, onderzoekscentra en spin-offs van grote bedrijven. Daardoor is de stad ook zeker van kapitaalkrachtige huurders. De gezellige historische kern, gunstige ligging en het innovatief imago, maken van Leuven dé ideale locatie voor een duurzame investering.

Wilt u graag investeren in een opbrengsteigendom?

Het professionele team van Kwalis Invest helpt u graag verder en begeleidt u doorheen het volledige proces. Twijfel niet om ons te contacteren via info@kwalis.be.

Jens Sneyers

Jens Sneyers

CEO Kwalis

Deze artikels interesseren je misschien ook:

wij zijn steeds op zoek naar
nieuwe panden

voor vrijblijvende info of schatting
contacteer Ben

op het nummer +32 (0)477 35 97 96 of via ben@kwalis.be